top of page

De Voedselapotheek en JOGG Limburg bundelen hun krachten en brengen het Gezond Schap naar 32 supermarkten in 15 gemeenten van Limburg.

logo-groen.png
voedingscentrum-logo-e1593081308861.png
logo_voedselapotheek.png

In Limburg wordt Gezondschap georganiseerd door JOGG Limburg in samenwerking met lokale supermarkten. De lokale JOGG regisseur werkt samen met de geïnteresseerde supermarkten in de gemeente. Dit schap met gezonde producten brengt mensen bij hun boodschappen op ideeën en laat zien hoe lekker, gemakkelijk en betaalbaar gezond eten kan zijn.

 

In Limburg doen in deze pilot 32 supermarkten in 15 gemeenten mee. Bij zowel AH, COOP, Jan Linders, Jumbo, PLUS als particuliere supermarkten is het Gezondschap ingericht in de “back to school weken”. Deze weken worden opgevolgd door het schap over Gezonde Tussendoortjes. 

 

In een JOGG gemeente, werkt de JOGG regisseur met vele andere lokale partners samen om de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken, want;

 

Gezonde jeugd, Gezonde toekomst!

Meer informatie? info@jogglimburg.nl

1Limburg | Maurice de Heus | 29 augustus 2022

cb014338-e097-3d4b-a5b2-58efd22e3089_edited.jpg

Een week voor de start van de scholen, lanceren 15 Limburgse gemeenten een campagne om kinderen gezonder te laten eten. Ruim dertig Limburgse supermarkten introduceren een afdeling 'Gezondschap.' 

Achterstand

Recent onderzoek van de Limburgse GGD leerde dat 23,2 procent van de ondervraagde 13- tot 16-jarigen geen gezond gewicht heeft. Die cijfers uit de Gezondheidsmonitor Jeugd brachten partijen tot het starten van de campagne Gezondschap. "Vooral hier in Parkstad is het belangrijk dat we kinderen en ouders helpen een betere keuze te maken ", zo legt Anouk Bisschops uit, regisseur van het JOGG-programma in Heerlen en Kerkrade. "De gezondheidsachterstand is hier fors, en dat heeft voor een deel te maken met de voeding".


Schoolstart

In Limburg doen 32 supermarkten mee aan het project. Ze richten een deel van de supermarkt in met voorbeelden van gezonde voeding, die niet te duur zijn. "We zien in scholen hier in de buurt dat kinderen in hun trommel een frikandelbroodje hebben, of een pizzapunt. En vaak frisdrank. Of er zijn kinderen die helemaal niet ontbeten hebben in de ochtend. Het is belangrijk dat ouders en kinderen zich bewust worden van het belang van die gezonde voeding. We hopen daar met dit project een beetje aan bij te dragen." 
 

Gezondschap

Het Gezondschap is strategisch geplaatst in de winkel, zo legt Albert Heijn-manager Roel Verlaan uit. "We kijken naar de plek in de winkel waar de meeste mensen langslopen. Daar plaatsen we de producten op de hoogte die de klanten het eerst zien. Want wij voelen als supermarkt ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de mensen hier".

Trendbreuk

Het project is een onderdeel van het programma Trendbreuk, dat geïnitieerd werd om de forse gezondheidsachterstand van de Zuid-Limburgse bevolking in te lopen. Om die ongezonde trend te breken, richt het overgrote merendeel van de programma's zich op de jeugd. Juist in de eerste levensjaren is de grootste gezondheidswinst te boeken, zo concludeerde de GGD Zuid-Limburg.

Deze supermarkten doen mee..

20220830_164013_edited.jpg
20220829_095857_edited.jpg
back to school_edited.jpg
3_edited.jpg
Foto 01-09-2022 om 16_edited.jpg
Foto 01-09-2022 om 16_edited.jpg
image001_edited.jpg
Jan Linders Roermond 1_edited.jpg
Jan Linders Swalmen 1_edited.jpg
IMG_2497_edited.jpg
IMG_2489_edited.jpg
IMG_2483_edited.jpg
IMG_2480_edited.jpg
COOP Knols Schimmert - gemeente Beekdaelen_edited.jpg
COOP Spiertz Schinnen - gemeente Beekdaelen_edited.jpg
Plus Muijs Schinveld - gemeente Beekdaelen_edited.jpg
Jumbo Nuth - gemeente Beekdaelen_edited.jpg
logo-groen.png
IMG_0406_edited.jpg
IMG_0401_edited.jpg
logo-groen.png
Plus Boudy Postma_edited.jpg
Jumbo Penders_edited.jpg
JUMBO Oirsbeek - gemeente Beekdaelen_edited.jpg
bottom of page